vuller English version
Begin » Artikelen » Bijbelstudies gericht op de Hindoestaanse denk- en leefwereld » Artikel weergeven 
vuller
"Toen onze Verlosser, de Zoon van God, in Mattheüs 28:18 het bekende bevel gaf, en daarbij wees op de Hem gegeven autoriteit, heeft Hij voor India geen uitzondering gemaakt. Dit schone stuk van zijn aardbodem en daar woonachtige volken gaan Hem ter harte."

prof.drs.Heinrich M.Ohmann, 1985
Twee Indiase mannen op de fiets.

 

Uitgebreid zoeken

Inloggen
vuller

Diwali 2010: Zuiver van lichaam en geest

Gemaakt op: 22-10-2008 11:43 door Evangelie & Hindoes. [ printen | downloaden als .doc ]

Zoals we gisteren al gezien hebben, is Diwali een feest wat in het teken staat van schoonmaken. Het huis wordt daarom helemaal schoongemaakt. De geest wordt gezuiverd door meditatie. Het lichaam wordt gereinigd door minstens een week lang vegetarisch te eten en geen alcohol te gebruiken. Met een schoon lichaam, een heldere geest en een zuiver gemoed begint men aan de viering van Diwali.

Net als op andere belangrijke hindoefeesten vasten veel Hindoes tijdens Diwali. Zij eten geen vlees of ander voedsel, waarvoor dieren lijden of worden gedood. Dit vasten heeft te maken met het begrip Ahimsa (letterlijk: geen letsel). Ahimsa *) wordt doorgaans geïnterpreteerd als het tonen van vrede en ontzag voor alle voelende wezens. Wie zich hieraan houdt, beïnvloedt zijn karma op een positieve manier.

Meditatie is gericht op het één worden van het atman (‘ziel’) met het Brahman (‘opperste bewustzijn’). Door je gedachten te richten op God kan onze ziel samensmelten met God. Meditatie is een belangrijk onderdeel van yoga. Tijdens Diwali wordt er extra aandacht besteed aan meditatie om de geest te zuiveren om zo Diwali met de juiste instelling te vieren.

*

Gebedspunten
• Dank God voor de contacten die er zijn tussen christenen en Hindoes in Nederland. Bid dat christenen door hun toewijding aan God en liefde voor hun naasten iets van het Licht der Wereld laten zien.
• Dank God dat Hindoes in Nederland op zoek zijn naar God. Bid dat Hindoes die tijdens Diwali vasten en mediteren mogen ontdekken dat Jezus ons daadwerkelijk reinigt van ons ‘karma’ (zonde/schuld).Voetnoten:*) Ahimsa wordt vermeld in de Upanishads, oude hindoeïstische geschriften. Ahimsa speelt ook een belangrijke rol in andere wereldgodsdiensten. Het is de kern van het Jainisme en vormt ook een belangrijk uitgangspunt binnen het Boeddhisme. Mahatma Ghandi liet zich voor zijn Satyagraha-politiek inspireren door Ahimsa.
  © 2005-2006 Evangelie & Hindoes. | Grafisch ontwerp: Marjan Geerts | Techniek: Jan Pieter Waagmeester |
Deze pagina is geschreven conform XHTML 1.1. Fout gevonden in deze site? Mail naar de webmaster