vuller English version
Begin » Cursussen » Verdieping Hindoeïsme
vuller
"Zodra we persoonlijk de Meester ervaren hebben en weten hoe Hij de eindeloze cyclus van zonde en dood verbrijzeld heeft, ons van onze eigen zondige natuur bevrijd heeft, weten we dat alle dingen mogelijk zijn voor God. Als we dat allergrootste wonder eenmaal hebben beleefd, vallen alle wonderen daarbij in het niet. Dat een arme, rusteloze, onreine, gevallen ziel Gods vergeving kan ontvangen en de vrede van de Meester kan proeven, is het grootste wonder dat er bestaat. "

Sadhu Sundar Singh, een oosterse volgeling van Jezus, 1889-1929
Een blik op een Indiase markt.

 

Uitgebreid zoeken

Inloggen
vuller

Verdiepingscursus Hindoeïsme: Bhagavad Gita


De Bhagavad Gita is een van de meest bekende heilige boeken van de hindoes. Het boek krijgt ook in de esoterie veel aandacht. Om de inhoud en de strekking van dit boek voor het dagelijkse leven goed te begrijpen is een intensieve introductie van belang. In een serie van vier avonden staan we stil bij vier kern-hoofdstukken van de Bhagavad Gita.

Avond 1: Inleiding op de Bhagavad Gita
De eerste avond behandelt behalve het eerste hoofdstuk ook een aantal algemene vragen over het boek en de plaats binnen het hindoeïsme.

Avond 2: De filosofie achter de Bhagavad Gita:
Op de tweede avond gaan we dieper in op de achterliggende filosofie en de weg die gewezen wordt uit het dilemma van hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 van Gita introduceert de Samkhya-visie op de werkelijkheid. Hoe werkt dat als motivatie in de strijd die volgens de Gita gestreden moet worden?

Avond 3: Belangeloos handelen als rode draad in de Bhagavad Gita
Het belangeloos handelen is een thema dat vanaf hoofdstuk 2 en 3 als een rode draad door de andere delen heenloopt. Dat onderwerp bespreken we op de derde avond.

Avond 4: Krishna in de Bhagavad Gita
Een heel eigen positie neemt de beschrijving van de Krishna in zijn kosmische gedaante in. Hoofdstuk 11 nemen we apart op avond 4.

De bespreking zal steeds ook het karakter hebben van een vergelijking met de christelijke godsdienst. We proberen te onderkennen waar overeenkomsten liggen, waar overlap en waar verschillen. Het doel is dat wij aan het slot van de serie avonden beter begrip hebben van de inhoud van de hindoeïstische levensvisie en tegelijk verdiepte kennis hebben van de christelijke religie.

We gebruiken de Nederlandse vertaling Bhagavad Gita, Het heilig boek van de hindoes, uit het Sanskriet vertaald door Gerda Staes in samenwerking met Winand M. Callewaert, Davidsfonds/Leuven, 2001 (ISBN 90-5826-130-1).

Om de serie met vrucht te volgen is het goed om enige kennis van het hindoeïsme te hebben, bijvoorbeeld door het volgen van de cursus "In gesprek met hindoes". Deze avonden staan open voor christenen en hindoes en allen die interesse hebben in de bovengenoemde aanpak.

Deze vier avonden zijn alleen als serie te volgen.

  © 2005-2006 Evangelie & Hindoes. | Grafisch ontwerp: Marjan Geerts | Techniek: Jan Pieter Waagmeester |
Deze pagina is geschreven conform XHTML 1.1. Fout gevonden in deze site? Mail naar de webmaster