vuller English version
Begin » Nieuws » Nieuwe Stichting, nieuwe website, droom komt uit 
vuller
"Hoe kan Gods liefde in iemand blijven die meer dan genoeg heeft om van te bestaan, maar zijn hart toesluit voor een broeder of zuster die hij gebrek ziet lijden?"

Johannes, apostel van Jezus Christus, eind 1e eeuw
Een blik op een Indiase markt.

 

Uitgebreid zoeken

Inloggen
vuller

Nieuwe Stichting, nieuwe website, droom komt uit

Bericht geplaatst op: 14-7-2005 10:00 Door Jan Pieter Waagmeester

Een eerste bericht over deze nieuwe stichting stond te lezen in het Nederlands Dagblad van 5 maart 2003:

'Droom' van ds. A.S. van der Lugt
Streven naar platform 'Evangelie & Hindoes'

van de redactie kerk

ROTTERDAM - Naast de al jaren bestaande stichting Evangelie & Moslims zou er ook een platform Evangelie & Hindoes moeten komen. Dat is het streven van ds. A.S. van der Lugt, in het Rijnmondgebied inmiddels tien jaar werkzaam onder hindoes.
Samen met evangelist Samson Shahzad en diverse vrijwilligers houdt de vrijgemaakt-gereformeerde predikant zich bezig met evangelieverkondiging onder hindoes. Van der Lugt heeft momenteel al contact met een aantal predikanten, evangelisten en missionaire werkers van andere kerken en gemeenten in Rotterdam en elders in het land, die zich ook met hindoes bezig houden. Maar hij wil dat netwerk uitbreiden.
In 2001 organiseerde hij met zijn contacten een eerste vergadering om elkaar te informeren en te bemoedigen. Dit jaar wil hij dat weer doen, maar dan het liefst met een grotere groep. Zijn uiteindelijke streven - ,,een droom van mij'' - is een landelijk platform dat op ongeveer dezelfde leest is geschoeid als stichting Evangelie & Moslims uit Amersfoort. Hij heeft er van zijn kerkenraad ook ruimte voor gekregen om dat te onderzoeken. Een dergelijk platform kan bijbelgetrouwe kerken en christenen helpen contacten te onderhouden met hindoes, legt hij uit. Tevens kan het dienen als kenniscentrum dat toerust door middel van brochures en cursussen.

Anders
Tegelijk realiseert de predikant zich dat de groep hindoes vele malen kleiner is dan die van de moslims. Tegenover 850.000 moslims in Nederland staan zo'n honderdduizend hindoes, voornamelijk wonend in de grote steden.
Zijn kerken werken al sinds het midden van de jaren zeventig onder hindoes, waarbij in de opstartfase dankbaar gebruik gemaakt werd van de hulp van de Evangelische Broedergemeenten die al langer ervaring hebben op dit gebied. Er zijn niet veel kerken en christenen die evangeliseren onder hindoes, denkt Van der Lugt. Hij kent een Samen-op-Weggemeente in Den Haag die soortgelijk werk doet, maar theologisch is de kloof te breed voor verdere samenwerking. Hij doelt op de dialooggedachte, waarbinnen geen ruimte is om op te roepen tot bekering. Een beter contact heeft hij met een ,,evangelische broeder met een eigen bediening'', en met een man uit Sri Lanka die vooral in Amsterdam werkt.
Met hen besprak Van der Lugt sinds de bijeenkomst van 2001 het specifieke van evangelisatie onder hindoes. ,,Want het hindoeïsme is zó anders dan het christendom. Het is een sterke ervaringsgodsdienst, die minder met een heilig boek werkt''. Ervaring is de norm voor hun leven. De predikant noemt ook het gebruik van beelden die – met bloemen - worden vereerd. “Ze gebruiken voor god erg veel beelden en namen”. Anderzijds komt het hindoeïsme dichtbij in New Age dat veel hindoeïstische elementen in zich heeft.
Het werk onder hindoes heeft in het Rijnmondgebied geresulteerd in een wijk voor christenen van Hindoestaanse en Pakistaanse afkomst, onderdeel van de vrijgemaakte kerk van Rotterdam-Stad. Binnen die wijk worden 's zondags ook eigen samenkomsten belegd.
Wie actief is in dit specifieke missionaire werk, of daarin initiatieven wil ontplooien, kan contact opnemen met ds. Van der Lugt via asvanderlugt@filternet.nl of via 010-4653385.
  © 2005-2006 Evangelie & Hindoes. | Grafisch ontwerp: Marjan Geerts | Techniek: Jan Pieter Waagmeester |
Deze pagina is geschreven conform XHTML 1.1. Fout gevonden in deze site? Mail naar de webmaster