Diwali: een tijd van cadeaus geven en ontvangen

Diwali is één van de belangrijkste Hindoefeesten. Het wordt wereldwijd door veel Hindoes gevierd. Ook in Suriname en in Nederland. Divali valt volgens de westerse kalender in oktober of november.

Divali is een tijd van cadeaus geven en ontvangen. Iedereen moet bedacht worden: elk familielid, de vrienden, de kennissen. Je kunt zoetigheid geven (mithaai) of een mooi zilveren voorwerp, een gouden muntstuk. De juwelier doet goede zaken. Het past bij Lakshmi, want is zij niet de godin van voorspoed rijkdom en geluk?

Een feest kan snel commercieel worden. Zo hebben christenen het Kerstfeest zien veranderen: de cadeaus onder de boom krijgen meer aandacht dan het kind in de kribbe. Daarmee heb je het feest zelf niet veroordeeld en ook de cadeaus niet. Want iedereen voelt ook hoe aardig het is om een teken van dank of waardering te ontvangen.

Cadeaus krijgen pas echt waarde als je de gever kent. Een bos bloemen van een anonieme gever is mooi, de bos die je krijgt van je geliefde is mooier. De geschenken op het feest hebben waarde als je de goede bedoeling van de gever kent.

De Heer in de hemel geeft zichzelf. Er is geen groter cadeau voor de mens dan de verbondenheid met de levende God. Geluk, gezondheid, welvaart en eer zijn prachtig, maar zonder band met God is het leeg en waardeloos.

Wie gelooft in Jezus Christus ontvangt zijn Geest, en Hij is God in eigen persoon. En de werking van die band met God is mooier dan elk materieel geluk. Je merkt dat je leven wordt omgevormd tot onbaatzuchtig mens-zijn, bereidheid en kracht tot dienen en lijden, in afwachting van de terugkeer van Jezus.